Czosnek marynowany w winie

Czosnek marynowany w winie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki na 2-3 słoiczki po ok. 250 ml

  • 20 dużych główek czosnku

  • 4 szklanki białego wytrawnego wina

  • 1/4 szklanki octu winnego

  • 15 dag cukru

  • 2 ostre papryczki chilli

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżki grubo mielonego pieprzu

  • czubata łyżka soli

  • oliwa

  • estragon

    2 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Główki czosnku podzielić na ząbki, obrać. Zaprawa: zagotować wino z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczką, listkiem laurowym i pieprzem. Do wrzącej zaprawy włożyć ząbki czosnku. Odstawić na 12 godzin. Następnego dnia całość ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty, ostudzić. Ząbki czosnku ciasno ułożyćw słoiczkach. Zalać zaprawą tak aby ząbki były całkowicie zakryte. Na wierzch wlać łyżeczkę oliwy. Słoiki szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne, cłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zuzanna6

29.10.2010 07:43
z winem jeszcze nie próbowałan

Maryś1

04.08.2010 12:49
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat