Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pieczoną papryką

5.0
(59)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wspaniałe danie, które szczególnie dobrze smakuje w sezonie letnim, kiedy papryki są najlepsze. To prosty i lekki obiad, który najlepiej sprawdzi się w upalne dni. 

Składniki:

Składniki:

ryż brązowy 100 gramów
papryka czerwona 2 sztuki
cebula 0,5 sztuki
masło 30 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
estragon 1 szczypta
bazylia 1 szczypta
bulion warzywny 1 litr

Porada

Polecam wykorzystać do tego przepisu masło bez dodatku soli.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczoną papryką

Papryki:

Paprykę zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 12–15 minut. Wyciągamy paprykę i przekrawamy ją na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Dwie połówki odkładamy na bok, a pozostałe dwie obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem do uzyskania konsystencji kremu. Doprawiamy bazylią, estragonem i pieprzem.

Farsz:

Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.

Na patelnię wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę i ryż, po czym zalewamy je częścią bulionu. Całość gotujemy, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy, aż ryż osiągnie twardość al dente.

Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy krem z papryki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowanym risottem faszerujemy dwie odłożone połówki papryki.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 17.08.2018 19:42
Bardzo smaczny obiadek : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak