Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczoną papryką
Papryki:
Paprykę zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 12–15 minut. Wyciągamy paprykę i przekrawamy ją na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Dwie połówki odkładamy na bok, a pozostałe dwie obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem do uzyskania konsystencji kremu. Doprawiamy bazylią, estragonem i pieprzem.
Farsz:
Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.
Na patelnię wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę i ryż, po czym zalewamy je częścią bulionu. Całość gotujemy, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy, aż ryż osiągnie twardość al dente.
Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy krem z papryki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym risottem faszerujemy dwie odłożone połówki papryki.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM