Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
ryż brązowy
100 gramów -
papryka czerwona
2 sztuki -
cebula
0,5 sztuki -
masło
30 gramów -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
estragon
1 szczypta -
bazylia
1 szczypta -
bulion warzywny
1 litr
Sposób przygotowania
Papryki:
Paprykę zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 12–15 minut. Wyciągamy paprykę i przekrawamy ją na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Dwie połówki odkładamy na bok, a pozostałe dwie obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem do uzyskania konsystencji kremu. Doprawiamy bazylią, estragonem i pieprzem.
Farsz:
Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.
Na patelnię wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę i ryż, po czym zalewamy je częścią bulionu. Całość gotujemy, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy, aż ryż osiągnie twardość al dente.
Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy krem z papryki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym risottem faszerujemy dwie odłożone połówki papryki.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Polecam wykorzystać do tego przepisu masło bez dodatku soli.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się