Przepis i sposób przygotowania na: Śnieżnobiały miodownik
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli: margarynę, jajka, miód, sodę , proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy żelatynę. Szybko miksujemy ,by połączyła się ze śmietanką. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy wcześniej upieczone placki miodowe. Po przełożeniu torcik odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
Po wylaniu śmietanki tort ponownie wkładamy do lodówki by śmietanka stężała.
Między czasie rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną wylewamy cienką warstwą na szklaną powierzchnię. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie za pomocą noża wykonujemy dekoracyjne ruloniki. Układamy je na powierzchni miodownika. Dodatkowo posypujemy górę złotymi perełkami.
GOTOWE!!!
Przepisów na miodowniki jest pewno tyle ile kucharek.Miodownik w tym wydaniu jest delikatny i pyszny. Idealnie będzie pasował na nasz Świąteczny stół:)