Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kapuściana

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusty białej 1 główka
marchewki 2 sztuki
pietruszki 1 sztuka
selera 0,5 sztuki
cebuli 1 sztuka
czosnku 1 ząbek
olej do smażenia
ziemniaków 6 sztuk
kostka rosołowa 1 kostka
porcja rosołowa 1 porcja
śliwki suszone
soli 1 łyżka
pieprzu 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
ziela angielskiego 2 ziarenka
gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki
papryki wędzonej 0,5 łyżeczki
papryki ostrej 1 szczypta
przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
majeranku 1 łyżkeczka
śmietany 2 łyżki
przecieru pomidorowego 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kapuściana

Do garnka z wodą wrzucić porcje rosołową i zagotować. Odszumować. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszkę i seler starkować na tarce. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przekroić na pół i poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy porcja rosołowa zmięknie,wyjąć z wywaru i oddzielić mięso które ponownie wrzucić do wywaru. Następnie dodać kostkę rosołową oraz ziemniaki, warzywa wraz z kapustą. Gotować do miękkości. Cebulę z czosnkiem obrać, opłukać i drobniutko posiekać. Zasmażyć na oleju. Dodać do zupy. Przyprawić przeprawami i wrzucić śliwki. Wymieszać i podgotować. Przecier pomidorowy wymieszać z niewielką ilością wywaru i ponownie przelać do zupy. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak