Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka duszona
Ugotowaną i lekko ostygniętą marchewkę obrać i pokroić w kostkę - najwygodniej kratką do sałatek.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i udusić w oleju z dodatkiem liści laurowych oraz ziarenkami ziela angielskiego, doprawiając odrobiną soli, i dużą ilością pieprzu. Kto lubi, może dodać płynnej przyprawy do zup lub przyprawy warzywnej.
Kiedy cebula jest miękka, dodać pokrojoną marchewkę, wymieszać i doprawić do smaku. Dusić, często mieszając, przez kilkanaście minut - uważając, aby marchew nie przywierała do dna.
Można również dodać (na koniec) do smaku koncentratu pomidorowego.
Smaczna jest zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.
~ podawać na zimno na bagietce, kanapce z masełkiem lub na ciepło, jako dodatek do obiadu - do jajek sadzonych z ziemniakami, do smażonej ryby czy mięs
~ ja ją lubię na zimno (prosto z lodówki) na kanapce z masełkiem, a wierzch smaruję dobrym koncentratem pomidorowym