Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi musztardowe z brokułem, serami i ziemniakami
Przygotowanie farszu: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonej, gorącej wodzie (około 3 minuty), odsączamy. Twardsze końcówki brokuła kroimy w plasterki i dodajemy pod koniec smażenia do cebuli. Wszystko razem smażymy mieszając około 2 minuty. Pozostałe części różyczek brokuła kroimy na mniejsze cząstki. Ser żółty kroimy w kostkę. Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy twaróg, ponownie ubijamy, następnie dodajemy cebulkę z brokułem, cząstki brokuła, ser żółty, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie ciasta: Suszone pomidorki kroimy na mniejsze cząstki. Z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia. Podajemy polane np. roztopionym masełkiem z bułką tartą.