Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z kremem dyniowym
1 szklanka puree dyniowe*
2 łyżki cukru trzcinowego
100ml śmietanki 30%
4 łyżki sera twarogowo-sernikowego
ciasto:
200g mąki
2 jaja
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
patelnia 24cm
olej do smażenia
Składniki na ciasto miksuję na gładko około 2 minuty. Smażę na złoto. Farsz ugniatam porządnie widelcem dokładnie mieszam. Na jeden naleśnik smaruję 2 łyżkę farszu.
Smacznego
*3,5 szklanki puree dyniowe
1/2 dyni hokkaido (około 1-1,5 kg) ze skórą pokroiłam na kawałki 3-4 centymetrowe lekko posoliłam i posmarowałam oliwą z oliwek. Piekłam w nagrzanym piekarniku na 180 stopni 1 godzinę. Następnie za pomocą blendera przecieram prawie na gładko by uzyskać masę ale z kolorowymi drobinkami. (Pozostałą część niewykorzystanej dyni mrożę w porcjach 1 szklanka)