Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rigatoni al forno

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory krojone z puszki 400 gramy
makaron rigatoni 250 gramy
pieczarki 250 gramy
szynka gotowana 100 gramy
cebula biała 1 sztuk
czosnek 2 sztuk
śmietana słodka 200 gramy
oliwa 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rigatoni al forno

Rigatoni ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować. Cebulę i czosnek podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
Pieczarki oczyścić i pokroić, w zależności od wielkości, na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
Dużą ilość listków bazylii umyć i osuszyć. Poszatkować drobno.
Szynkę pokroić w małą kostkę.
Pieczarki połączyć z cebulą i czosnkiem. Dodać pomidory z puszki (całość puszki, razem z sosem), bazylię, szynkę i śmietanę. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać makaron i wymieszać.
Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać z góry startym serem. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 5min. w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 14.10.2013 20:40
wygląda niezmiernie apetycznie!
patryska76 14.10.2013 20:02
Z pewnością pyszne ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak