Sos pepperonata z czosnkiem i oliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek z oliwkami Smak

    8 ząbków
  • oliwki zielone

    100 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    200 g
  • wino białe

    100 ml
  • pomidory pelati

    200 g
  • sól

  • papryka

    3 szt
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na oliwie podsmażyć cebulę, pokrojone w plastry ząbki czosnku, pieczarki, paprykę i oliwki, dodać wino i pomidory. Całość dusić kilka minut, doprawić do smaku. Jest to idealny sos do makaronów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 23.10.2012 05:04
wyśmienity sos
agabi 10.01.2012 11:19
super:)
Tatli 06.01.2012 15:53
musi być pyszne
Agnieszka_B 01.07.2011 07:37
Zbliża się sezon na świeżą paprykę. Ciekawa jestem czy tak przyrządzony sos można pasteryzować i przechowywać przez dłuższy okres czasu...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat