Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z sandacza z pieczonymi pieczarkami

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z sandacza 640 gram
mąka 3 łyżki
buraczki domowe Smak 1 słoik
krem balsamico ciemny 4 łyżki
cytryna 0,5 szt
sałata do dekoracji
marynata
oliwa 4 łyżki
cytryna 1 szt
czuszka posiekana 1 szt
sól
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
pierogi 12 leniwe

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z sandacza z pieczonymi pieczarkami

Sos: 2 łyżki masła, 2 posiekane szalotki, 2 ugotowane marchewki, 50 ml białego wytrawnego wina zaparzonego ze szczyptą szafranu, 1 laska wanilii, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz biały mielony, mąka, chili pieprz cayenne Prymat do smaku.


Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki. Buraki odsączyć i skropić ciemnym kremem balsamico. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać marchewkę, miód i sok z cytryny. Całość zalać winem i śmietaną, dodać wanilię i gotować do momentu zgęstnienia. Następnie sos zmiksować i doprawić do smaku. Sandacza oprószyć mąką, podsmażyć na patelni, po czym przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Pieczonego sandacza podawać na aromatycznym sosie z pieczonymi buraczkami aromatyzowanymi kremem balsamico oraz usmażonymi na maśle pierożkami leniwymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.01.2017 17:13
Swietne danie
mysza620 02.01.2016 08:08
Moje klimaty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak