Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z sandacza
640 gram -
mąka
3 łyżki -
buraczki domowe Smak
1 słoik -
krem balsamico ciemny
4 łyżki -
cytryna
0,5 szt -
sałata
do dekoracji -
marynata
-
oliwa
4 łyżki -
cytryna
1 szt -
czuszka posiekana
1 szt -
sól
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
pierogi
12 leniwe
Przepis i sposób przygotowania Filet z sandacza z pieczonymi pieczarkami
Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki. Buraki odsączyć i skropić ciemnym kremem balsamico. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać marchewkę, miód i sok z cytryny. Całość zalać winem i śmietaną, dodać wanilię i gotować do momentu zgęstnienia. Następnie sos zmiksować i doprawić do smaku. Sandacza oprószyć mąką, podsmażyć na patelni, po czym przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Pieczonego sandacza podawać na aromatycznym sosie z pieczonymi buraczkami aromatyzowanymi kremem balsamico oraz usmażonymi na maśle pierożkami leniwymi.
Komentarze (2)