Filet z sandacza z pieczonymi pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z sandacza

    640 gram
  • mąka

    3 łyżki
  • buraczki domowe Smak

    1 słoik
  • krem balsamico ciemny

    4 łyżki
  • cytryna

    0,5 szt
  • sałata

    do dekoracji
  • marynata

  • oliwa

    4 łyżki
  • cytryna

    1 szt
  • czuszka posiekana

    1 szt
  • sól

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • pierogi

    12 leniwe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos: 2 łyżki masła, 2 posiekane szalotki, 2 ugotowane marchewki, 50 ml białego wytrawnego wina zaparzonego ze szczyptą szafranu, 1 laska wanilii, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz biały mielony, mąka, chili pieprz cayenne Prymat do smaku.


Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki. Buraki odsączyć i skropić ciemnym kremem balsamico. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać marchewkę, miód i sok z cytryny. Całość zalać winem i śmietaną, dodać wanilię i gotować do momentu zgęstnienia. Następnie sos zmiksować i doprawić do smaku. Sandacza oprószyć mąką, podsmażyć na patelni, po czym przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Pieczonego sandacza podawać na aromatycznym sosie z pieczonymi buraczkami aromatyzowanymi kremem balsamico oraz usmażonymi na maśle pierożkami leniwymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 30.01.2017 17:13
Swietne danie
mysza620 02.01.2016 08:08
Moje klimaty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat