Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywny pasztet z zielonej soczewicy

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler 1/4 szt.
cukinia 1 mała szt.
cebula 2 szt.
jajko 2 szt.
czosnek 2-3 ząbki
majeranek 2 łyżeczki
cząber 1 łyżeczka
kolendra 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 2-3 łyżki
chili do smaku
olej 1-2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
soczewica zielona 1,5 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywny pasztet z zielonej soczewicy

Soczewicę przepłukujemy i namaczamy na około 1-1,5 godziny, a następnie ponownie płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (ok. 20-30 minut). Odcedzamy i studzimy.
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i gotujemy na parze. Studzimy.
Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Soczewicę, ugotowane na parze warzywa, posiekany czosnek, cukinię, zeszkloną cebulę, natkę pietruszki i jajka oraz przyprawy przekładamy do miski blendera i miksujemy.
Masę możecie zmiksować na gładką pastę lub pozostawić częściowo większe kawałki.
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub chili.
Masę przekładamy do silikonowej keksówki lub metalowej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą, wygładzamy powierzchnię i ostukujemy delikatnie np. o deseczkę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu schładzamy w lodówce.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 06.10.2013 16:01
Miroslawa bogacz i Anna133 pasztet jest bardzo smaczny. Polecam :)
miroslawa 06.10.2013 06:18
pyszny pasztet, trzeba by spróbować go zrobić
Gary Michy 05.10.2013 23:36
Kopiuję komentarz @Anna133, ale też jestem bardzo ciekawa smaku :)
Jadwiga/Jaga85 05.10.2013 21:46
Samo zdrowie!
Ola1984 05.10.2013 20:40
Bardzo lubię takie pasztety :)
Renataj 05.10.2013 20:22
Prezentuje się bardzo apetycznie.
ana1 05.10.2013 20:15
świetny pomysł
Izabela9 05.10.2013 20:07
Super pomysł.
idealme 05.10.2013 19:54
pyszności :)!
IwonaDD 05.10.2013 19:09
bardzo pyszny wegetariański pasztet
kasienka23 05.10.2013 18:57
lubię takie paszteciki!
Anna133 05.10.2013 18:45
alez ciekawa jestem smaku
Stenka 05.10.2013 18:45
ja robiłam ale z czerwonej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak