Pizza margerita z serem pleśniowym i pomidorami

Pizza margerita z serem pleśniowym i pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    480 g
  • woda

    240 ml
  • drożdże

    1/4 kostki
  • ser żółty

    300 g
  • pomidrory

    2-3 szt
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • zioła

    wg uznania
  • czosnek

    3 ząbki
  • ser lazur

    1 (błękitny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto z mąki, wody, oliwy i drożdży.Ja nie czekam,aż drożdże wyrosną wcześniej,a ciasto i tak zawsze wychodzi.Mieszamy ciasto dosyć długo i wyrabiamy.Zostawiamy ok 10 minut pod ściereczką do wyrośnięcia, następnie wykładamy na wysmarowaną oliwą formę. Ciasto smarujemy przecierem pomieszanym z wyciśniętym czosnkiem,posypujemy ziołami (ja sypie mieszanką włoską- bazylia,oregano, zioła prowansalskie).Na to ścieramy żółty ser, lazur kroimy w plasterki.Układamy plastry pomidorów.Można podawać z sosem czosnkowym.Można dodać dowolne dodatki, smaczna jest tez z salami i szynką.Pyszna!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Piotr24

25.03.2012 20:14
zjadłoby się:)

ilka_86

10.03.2012 13:56
moje smaki:)

wiola28a

03.02.2012 22:47
FAJNA

usmiech

27.12.2011 22:25
dobre

pioge7

09.06.2011 08:22
pychoa

pioge7

09.06.2011 08:22
pychoa

gosia47-47

08.06.2011 09:31
mniam

banditka

22.03.2011 11:15
:) mniam

Magdalena80

14.11.2010 19:31
pychotka

Jaheira11

14.11.2010 19:27
pyszne szkoda tylko że fast food

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat