Co na obiad: Pasta alla norma wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Co powiecie na włoski makaron, prosto ze słonecznej Sycylii? Pasta alla norma z bakłażanem w roli głównej, zachwyca smakiem, różnorodnością składników i sprawia, że czujemy się jak na włoskich wakacjach!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasta alla norma:

  • bakłażan

    1 sztuka
  • olej

    3-4 duże łyż.
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidor

    5-6 sztuk
  • bazylia świeża

    10 liści
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • chili Prymat

    1/4 łyżeczki
  • kapary całe Smak

    20 sztuki
  • woda

    opcjonalnie
  • cukier

    1-2 łyżeczki
  • biały ocet winny

    10 mililitrów
  • makaron papardelle

    100 gramów suszonego lub 200 gramów świeżego makaronu
  • ricotta salata

    15 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy w 1,5-2 centymetrową kostkę, solimy, zostawiamy na 25-30 minut, następnie płuczemy i osuszamy.

Tak przygotowanego bakłażana smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będzie złocisty (ok. 2 minuty z każdej strony).

Usmażonego bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy. Na patelnię wlewamy więcej oleju, dodajemy czosnek oraz cebulę, całość podsmażamy przez ok. 1 minutę. 

Następnie dodajemy pomidory wraz z bazylią, oregano, chili oraz kaparami. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez 15-20 minut (jeżeli pomidory są bardzo mięsiste dodajemy wody, by na końcu uzyskać konsystencję gęstego sosu).

Po tym czasie sos doprawiamy cukrem oraz octem, dodajemy kilka liści bazylii i całość mielimy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do gotowego sosu przekładamy ugotowany makaron wraz z odrobiną wody z gotowania makaronu, dodajemy połowę usmażonego bakłażana, kilka liści bazylii.

Całość zagotowujemy i wykładamy na talerz, dekorujemy smażonym bakłażanem, posypujemy ricottą salatą oraz świeżo mielonym pieprzem i podajemy.

Smacznego!

Jeżeli kochasz dania kuchni włoskiej sprawdź przepis na pulpety alla norma

Doradca Smaku
Ser ricotta salata jest bardzo słonym serem, dlatego nie należy wcześniej solić zbyt mocno sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat