Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek pieczony w towarzystwie lubczyku

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 700 g
ząbki czosnku 4 szt
lubczyk 3 gałązki
sól
pieprz
Czosnek suszony Prymat
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pieczony w towarzystwie lubczyku

Kroki postępowania

1
Karczek myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy na pół. Karczek nacinamy ostrym nożem, w małe nacięcia wkładamy ząbki czosnku. Następnie ze wszystkich stron nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 1 - Karczek pieczony w towarzystwie lubczyku foto
2
Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i 5 łyżek wody mieszamy ( gdy mięso puści sok wówczas otrzymamy galaretkę). Do naczynia wkładamy karkówkę, wierzch obsypujemy czosnkiem granulowanym.
Krok 2 - Karczek pieczony w towarzystwie lubczyku foto
3
Wokół karkówki układamy gałązki lubczyku. Przykrywamy naczynie pokrywą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C na 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180-190C i w takiej pieczemy mięso przez ponad 1 godzinę, aż będzie miękkie.
Krok 3 - Karczek pieczony w towarzystwie lubczyku foto
4
Ostygniętą karkówkę kroimy w plastry i podajemy jako wędlinę do chleba.
Krok 4 - Karczek pieczony w towarzystwie lubczyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1221 01.09.2013 19:09
mięsko z lubczykiem pycha
Dorota59 01.09.2013 13:23
bardzo dobre
paulina2157 01.09.2013 13:17
pyszny taki karczek chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak