Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku

Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • szynka wieprzowa

    1 (ok. 1,5 kg, bez skóry i kości)
  • oliwa

    4 łyżki
  • miód

    4 łyżki
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • cytryna

    1 szt
  • Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat

    1 opakowanie

Purée ziemniaczane

  • ziemniaki

    1 kg
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanki
  • śmietana

    1/2 szklanki (3,2%)
  • masło 82%

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki. Czosnek rozgnieść i połączyć z oliwą, miodem i przyprawą do pieczeni.
Krok 2 - Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku foto
Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą.
Krok 3 - Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku foto
Obłożyć plastrami cytryny, dokładnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez ok. 2 godz. w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, gdy będą jeszcze ciepłe i przecisnąć przez praskę. W garnku podgrzać mleko ze śmietaną, doprawić do smaku. Dodać ziemniaki i energicznie wymieszać.
Krok 4 - Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku foto
Upieczone mięso odwinąć z folii, pokroić w plastry, przełożyć na talerze i polać powstałym podczas pieczenia sosem. Pieczoną szynkę podawać z chrzanem z żurawiną oraz z purée ziemniaczanym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Barbara777 10.07.2013 14:06
mniam bardzo dobre :)
lawenda 25.06.2013 20:03
pyszności! :)
dominikaz 25.06.2013 13:08
pychotka :)
idealme 25.06.2013 13:03
palce lizać!! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat