Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

szynka wieprzowa 1 (ok. 1,5 kg, bez skóry i kości)
oliwa 4 łyżki
miód 4 łyżki
ząbki czosnku 4 szt
cytryna 1 szt
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 1 opakowanie

Purée ziemniaczane

ziemniaki 1 kg
mleko 3,2% 1/2 szklanki
śmietana 1/2 szklanki (3,2%)
masło 82% 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Czosnek rozgnieść i połączyć z oliwą, miodem i przyprawą do pieczeni.
Krok 1 - Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku foto
2
Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą.
Krok 2 - Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku foto
3
Obłożyć plastrami cytryny, dokładnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez ok. 2 godz. w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, gdy będą jeszcze ciepłe i przecisnąć przez praskę. W garnku podgrzać mleko ze śmietaną, doprawić do smaku. Dodać ziemniaki i energicznie wymieszać.
Krok 3 - Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku foto
4
Upieczone mięso odwinąć z folii, pokroić w plastry, przełożyć na talerze i polać powstałym podczas pieczenia sosem. Pieczoną szynkę podawać z chrzanem z żurawiną oraz z purée ziemniaczanym.
Krok 4 - Wielkanoc: Pieczona szynka – Krok po kroku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 10.07.2013 14:06
mniam bardzo dobre :)
lawenda 25.06.2013 20:03
pyszności! :)
dominikaz 25.06.2013 13:08
pychotka :)
idealme 25.06.2013 13:03
palce lizać!! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak