Doradca Smaku express: Zapiekane jajka w kokilkach z serem kozim, odc. 5

odc. 5 Doradca Smaku Express

Doradca Smaku express: Zapiekane jajka w kokilkach z serem kozim, odc. 5

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • szynka wiejska

    12 plastrów
  • pomidor malinowy

    1
  • szparagi

    1 pęczek
  • jajko

    4
  • ser kozi

    100 g
  • masło

    do wysmarowania
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • pieprz

  • oregano

Sos

  • oliwa

    4 łyżki
  • woda

    4 łyżki
  • pestki dyni

    1 garść
  • pestki słonecznika

    1 garść
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • suszone pomidory

    3 posiekane
  • Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat

  • sok z cytryny

    1/2
  • bazylia świeża

    kilka .listków
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku express: Zapiekane jajka w kokilkach z serem kozim, odc. 5

4 kokilki wysmarować masłem, dno wyłożyć plasterkami szynki. Ułożyć po jednym plasterku pomidora oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (wcześniej ugotowane). Na tarce zetrzeć ser kozi, przyprawić oregano. Na koniec wbić do każdej kokilki jajko (uważając, żeby żółtko się nie rozpadło), doprawić solą i pieprzem kolorowym.
Kokilki wstawić do naczynia żaroodpornego i zalać gorącą wodą tak, żeby woda sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Przygotować sos: połączyć w słoiku wodę z oliwą, sok z cytryny, pokrojone suszone pomidory, kapary, sos grecki, uprażone pestki dyni i słonecznika. Na koniec dodać posiekaną świeżą bazylię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Bożena Matuszczyk 29.05.2017 19:26
Super przepis;)
Róża1 29.05.2017 11:16
Wspaniały przepis !!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat