,,Duś \":

,,Duś \":

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieprz mielony,curry,majeranek

  • mąka

  • Bulion grzybowy

    1/2 kostki
  • woda

    1,5 szklanki
  • pieczarki

    8 szt. (pokrojone w paski i usmażo
  • olej

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • ćwiartki z kurczaka

    1 szt. (upieczona)
  • papryka

    1 szt. (pokrojona w paseczki)
  • cebula

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso obrać od kości i ze skórek, podzielić na kawałki ( takie ,,strzępki \" nieregularne ).Cebulę zeszklić na oleju. Do garnka włożyć mięso, pieczarki, cebulę, paprykę - zalać wodą , dodać kostkę grzybową i dusić ok 40 minut. Doprawić do smaku .Można zagęścić mąką lub gotowym sosem ( jak używamy gotowego sosu to lepiej najpierw zagęścić a potem doprawić ).
Podawać z ryżem na sypko, kluseczkami, pieczywem - posypane pokrojoną natką pietruszki.
Podpowiadam , że jest to doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałości innych posiłków .Ja mam zawsze w zapasie upieczonego kurczaka ( takiego z rożna, pieczonego w całości w różnych przyprawach, pieczonego w rękawie foliowym ) , smażone pieczarki zamrożone, paprykę zamrożoną na leczo. Wystarczy dosmażyć cebulkę i udusić wszystko. Taki niby gulasz - czyli ,, Duś \" .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

17.02.2012 12:59
dobre

pawel007

18.09.2010 07:17
mniam mniam.

wedith1

28.07.2010 19:59
Bardzo apetyczny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat