ziemniaki obrać i marchew obrac pokroić w kostke ,do garnka wlać litr wody wrzucic ziemniaki i marchew,cebule obrać zrumienić na ogniu dodać do wody ,wrzucić ziele angielskie ,liśc laurowy oraz natke pietruszki i koperku ,gotować na wolnym ogniu ,nastepnie ogórki obrać i pokroić w drobną kostke ,dodać do miękkich ziemniaków ,polędwice pokroic w kostke ,cebule drobną kosteczke ,a czosnek zmiażdzyć, na patelni rozgrzac odrobine oleju z masłem wrzusic cebule czosnek oraz polędiwce chwile podsmażac ,nastepnie dodać pieprz ziołowy oraz papryke ,i smazyc 30 sekund na mocnym ogniu ciągle potrząsajć patelnia, gdy warzywa będą miękkie zdjąc z ognia zmikosować i przetrzec przez sitko .nastepnie zupe zagotowac dodac śmietane ,z chleb pokroic w kostke wstawić do piekarnika na grzanki ,zupe podawac na talerzu ,udekorowac natką pietruszki ,podsmazoną polędwicą oraz grzankami