Chleb z garnka

Chleb z garnka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • woda

    1,5 szklanki
  • sól

    1,25 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli :) Mieszamy krótko, tylko tyle żeby
wszystko się połączyło. Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze. Po 12-18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt, teraz odgazowujemy czyli pozbywamy się nadmiaru gazów
wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartymi dłońmi i kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół np na misce wysmarowanej odrobina oliwy i posypanej otrębami, kaszką kukurydzianą lub sezamem albo niczym jesli robimy bez ziaren. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie na ok. 2 godziny lub aż chleb powiększy się ok. 2 razy. Teraz nagrzewamy piekarnik wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb (garnek bez plastikowych elementów). Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące.
Chleb odwijamy i zsuwamy do garnka, albo pomagamy sobie tylko rękoma. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 10-15 minut. Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.
Mąka użyta to mąka wiejska typ 650, ale można użyć nawet mąki tortowej lub poznańskiej czy innej podobnej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

05.08.2011 22:58
pyszniutki

SyMiki

18.02.2011 22:20
pychotka

patusia

13.01.2011 00:34
Bardzo apetyczny chlebuś :)

ZEWA

24.11.2010 20:26
no, no ciekawe, tak jeszcze chleba nie piekłam

bogumiła3

16.09.2010 23:16
super

gryczyn

14.09.2010 10:40
Pięknie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat