Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Saltimbocca alla romana, czyli ' wskocz do buzi ' - klasyczne danie kuchni włoskiej

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka do obtoczenia
szynka parmeńska 4 plastry
szałwia kilka listków
masło do smażenia klarowane
sól do smaku
cielęcina bez kości 2-4 z udźca
wino białe wytrawne 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Saltimbocca alla romana, czyli ' wskocz do buzi ' - klasyczne danie kuchni włoskiej

Kroki postępowania

1
Plastry cielęciny rozbić cienko jak na schabowe, jeśli są bardzo duże przekroić je na pół;
Krok 1 - Saltimbocca alla romana, czyli ' wskocz do buzi ' - klasyczne danie kuchni włoskiej foto
2
Na obtoczone w mące* plastry cielęciny kłaść listek świeżej szałwi lub kilka mniejszych, przykryć plastrem szynki parmeńskiej i przypiąć wykałaczką;

* można nie obtaczać mięsa w mące, jeśli ktoś nie lubi, ja obtaczam, gdyż po podlaniu winem dzięki mące tworzy się delikatny sosik, którym dodatkowo polewam mięso na talerzu;
Krok 2 - Saltimbocca alla romana, czyli ' wskocz do buzi ' - klasyczne danie kuchni włoskiej foto
3
Smażyć na maśle klarowanym, zaczynając od strony z szynką i szałwią ( kilka minut - do zarumieniania);
Krok 3 - Saltimbocca alla romana, czyli ' wskocz do buzi ' - klasyczne danie kuchni włoskiej foto
4
Po kilku minutach od przewrócenia na drugą stronę, podlać mięso białym winem wytrawnym.
Doprowadzić do częściowego odparowania (3-5 minut);
Krok 4 - Saltimbocca alla romana, czyli ' wskocz do buzi ' - klasyczne danie kuchni włoskiej foto
5
Podawać od razu, polać łyżką sosu z patelni; Doprawić solą i pieprzem do smaku*; Smacznego!

* zazwyczaj wogóle nie potrzeba solić, gdyż szynka jest słona i oddaje swoją sól mięsu;
Krok 5 - Saltimbocca alla romana, czyli ' wskocz do buzi ' - klasyczne danie kuchni włoskiej foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anusq18
anusq18 30.01.2014 16:09
aż ślinka leci
EmciaPichci 23.10.2013 13:54
bardzo chętnie bym spróbowała :)
Lis 06.09.2013 19:58
APETYCZNIE WYGLĄDA:)
Róża1 30.08.2013 22:08
bombowe danie i nazwa super!!!!
Dorota37 24.08.2013 13:15
Super danie :-)
marta1221 15.08.2013 18:03
cudowne danie
paulina2157 12.08.2013 22:24
obśliniłam klawiaturę tak pysznie wygląda
mysza75 08.08.2013 11:51
Jakie to dobre i fajna nazwa :-)
Łucja 06.08.2013 00:15
mistrzowskie danie :) wspaniałe!
gosia56 02.08.2013 15:44
super danie i nazwa rewelacyjna
migotka28 02.08.2013 15:00
zarówno nazwa i zdjęcie przyciąga wzrok
Konczi 01.08.2013 22:41
wygląda rewelacyjnie
Alex_M 01.08.2013 11:10
szczena opadła i słów zabrakło! super danie :)
Ola1984 01.08.2013 10:43
Bardzo apetyczne danie :) Nazwa mówi sama za siebie ;)
Agnieszka_B 01.08.2013 06:32
Nazwa od razu przyciąga wzrok, a i przepis ciekawy :)
KasiaK90 01.08.2013 05:49
pyszne mięso ;)
Mniam 01.08.2013 00:15
To musi być pyszne, nazwa mówi sama za siebie:)
treonina 31.07.2013 23:34
bardzo podoba mi się to danie, wielki plus!
arbuzowo 31.07.2013 22:09
Pycha - fajna i treściwa przekąska
fotoviderek 31.07.2013 21:43
Szkoda, że nie wskakuje samo z ekranu monitora :)
owca441 31.07.2013 21:22
ciekawe danie
V_kuchareczka 31.07.2013 20:16
świetny przepis + rewelacyjna nazwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak