Świąteczny śledź z białymi szparagami w galarecie z kremem buraczkowym .*.

Świąteczny śledź z białymi szparagami w galarecie z kremem buraczkowym .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet śledziowy

    8 szt
  • szparagi marynowane Smak

    200 g
  • marchewka ugotowana

    1 szt
  • seler naciowy

    1 szt
  • wywar z ryby

    400 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    8 listków
  • sól do smaku

  • jajko ugotowane na twardo

    4 szt
  • Krem buraczkowy:

  • Buraczki tarte SMAK

    2 szt
  • koperek

    1 łyzeczka
  • sok z cytryny

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • chrzan tarty

    1 łyżeczka
  • jogurt

    150 g
  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Świąteczny śledź z białymi szparagami w galarecie z kremem buraczkowym .*.

Marynata:
marchewka pokrojona w julienne 1 szt
łodyga oczyszczonego selera naciowego pokrojonego w paski 1 szt
cebula szalotka pokrojona w piórka 3 szt
ocet winny 0,5 szklanki
cukier 4 łyżki
gorczyca biała Prymat
ziele angielskie Prymat
liść laurowy Prymat
pieprz czarny ziarnisty Prymat

Sposób przygotowania:
Ocet winny zagotować z cukrem, dodać pozostałe składniki marynaty, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Filety śledziowe ułożyć w naczyniu, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu pod przykryciem.
Śledzia wyjąć z marynaty i dobrze odsączyć. Marynatę przelać przez sito o drobnych oczkach, dopełnić wywarem z ryby i połączyć z namoczoną w wodzie żelatyną, doprawiając do smaku.
Foremki lub filiżanki wyłożyć filetami śledzia, następnie dodać przycięte szparagi, pokrojoną w kostkę marchew i pokrojoną w kostkę łodygę selera naciowego. Foremki dopełnić wywarem i pozostawić w lodówce do stężenia.
Śledzia wyjąć z foremek, przełożyć na talerz i udekorować jajkami przepiórczymi. Podawać z przygotowanym wcześniej kremem buraczanym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

smerfetka79 02.09.2012 10:05
Mój mąż byłby nimi zachwycony:)
agata1722
agata1722 15.05.2012 23:02
świetny przepis
agata1722
agata1722 15.05.2012 23:02
świetny przepis
agata1722
agata1722 15.05.2012 23:02
świetny przepis
Adam12 08.12.2011 13:18
wyśmienite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat