Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet śledziowy
8 szt -
szparagi marynowane Smak
200 g -
marchewka ugotowana
1 szt -
seler naciowy
1 szt -
wywar z ryby
400 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
8 listków -
sól do smaku
-
jajko ugotowane na twardo
4 szt -
Krem buraczkowy:
-
Buraczki tarte SMAK
2 szt -
koperek
1 łyzeczka -
sok z cytryny
do smaku -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
cukier
do smaku -
chrzan tarty
1 łyżeczka -
jogurt
150 g -
Pieprz biały mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Świąteczny śledź z białymi szparagami w galarecie z kremem buraczkowym .*.
marchewka pokrojona w julienne 1 szt
łodyga oczyszczonego selera naciowego pokrojonego w paski 1 szt
cebula szalotka pokrojona w piórka 3 szt
ocet winny 0,5 szklanki
cukier 4 łyżki
gorczyca biała Prymat
ziele angielskie Prymat
liść laurowy Prymat
pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sposób przygotowania:
Ocet winny zagotować z cukrem, dodać pozostałe składniki marynaty, zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Filety śledziowe ułożyć w naczyniu, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu pod przykryciem.
Śledzia wyjąć z marynaty i dobrze odsączyć. Marynatę przelać przez sito o drobnych oczkach, dopełnić wywarem z ryby i połączyć z namoczoną w wodzie żelatyną, doprawiając do smaku.
Foremki lub filiżanki wyłożyć filetami śledzia, następnie dodać przycięte szparagi, pokrojoną w kostkę marchew i pokrojoną w kostkę łodygę selera naciowego. Foremki dopełnić wywarem i pozostawić w lodówce do stężenia.
Śledzia wyjąć z foremek, przełożyć na talerz i udekorować jajkami przepiórczymi. Podawać z przygotowanym wcześniej kremem buraczanym.
Komentarze (5)