Przepis i sposób przygotowania na: Makaron rigatoni z sosem z słodkich pomidorów , bakłażana i mozzarelli
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Odcedzamy i trzymamy w cieple.
Bakłażana kroimy w kostkę.
Podsmażamy ok. 5 minut na rozgrzane oliwie.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przesmażamy ok. 3-4 minuty , po czym dodajemy pomidory i wlewamy ocet balsamiczny.
Dokładnie rozprowadzamy , doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru.
Dodajemy porwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu ok. 12-15 minut mieszając od czasu do czasu.
Dolewamy słodką śmietanę , mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Mieszamy delikatnie z makaronem.
Doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Dodajemy pokrojoną mozzarellę , która pod wpływem ciepła roztopi się.
Podajemy odrazu!