ZUPA MEKSYKAŃSKA

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • papryka słodka

    2 szt
  • sos meksykański

    2 słoiki
  • fasola czerwona

    2 puszki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • papryka ostra

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • majeranek

  • marchewka pokrojona w kostkę

    1 szt
  • pietruszka pokrojona w kostkę

    1 szt
  • seler pokrojony w kostkę

    1/2 szt
  • por pokrojony w piórka

    0,5 szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • kasza manna

    0,5 szkl
  • mąka

    2 łyżki
  • pieczarki posiekane

    0,5 plasterki
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wlać 3,5 litra wody do garnka i włożyć warzywa, gotować.

Na maśle podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do wywaru warzywnego i gotować ok. 1 godz. dodać wegetę, pieprz, paprykę, liście, ziele angielskie i majeranek.

Następnie przygotować mięso mielone.

Mięso wymieszać z wegetą, solą i pieprzem, dodać kaszę manną, starannie wyrobić.

Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wywar, gotować 5 minut.

Papryki pokroić w kostkę, dodać do wywaru, potem odsączoną fasolę, sos meksykański.

Przyprawić do smaku przyprawami.

Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut.

Podawać na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

accee

05.03.2011 22:44
Uwielbiam taką

nikusonka

25.02.2011 22:34
brzmi ostro:) ale takie lubię:)

Sylwia56

22.02.2011 00:47
fajne

gusia1000

21.02.2011 01:32
Lubię pikantne zupy.

Dzastmi

18.12.2010 16:18
lubie takie smaki

strzelec02

17.12.2010 23:34
lubię takie zupy

accee

17.12.2010 23:01
Wygląda pięknie!

Zoso

17.12.2010 19:07
Fajna zupka :)

jolaxa1

12.12.2010 15:58
rewelacja

Ewelina47

05.11.2010 09:52
Musi być pikantne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat