Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Quesadilla wg Piotra Ogińskiego

5.0
(48)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto pyszne, meksykańskie quesadillas. Kukurydziane tortille, gotowane a potem smażone mięso z kurczaka, do tego warzywa i oczywiście przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat. Pysznie i bezglutenowo!

Składniki:

Kurczak:

piersi z kurczaka 2 szt.
woda 3 l
por 1 szt.
seler młody 1 szt.
marchewki 2 szt.
pietruszka 1 szt.
seler naciowy
cebula biała (do bulionu) 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
ziele angielskie 3-4 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cebula biała 1 szt.
salsa pomidorowo-paprykowa 100 ml
świeża kolendra 2 łyżki

Salsa pomidorowo-paprykowa:

pomidor 1 szt.
papryczka chili 2 szt.
bulion 150 ml
czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 szt.
papryczka chipotle 2 szt.
oliwa 1 łyżka
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat 2 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Kukurydziane tortille (18 szt.):

mąka kukurydziana harina de maiz blanco 300 g
oliwa 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki:

ser cheddar 100 g
mozzarella 100 g
guacamole
limonka
kwaśna śmietana
świeża kolendra

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Quesadilla wg Piotra Ogińskiego

Do wody wkładamy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy oraz kurczaka, solimy i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie na suchej patelni tostujemy pomidora wraz z chili przez 2-3 minuty.

Podpieczone warzywa przekładamy do miseczki, dolewamy bulionu, dodajemy papryczki chipotle, czosnek, cebulę oraz oliwę, doprawiamy kminem, solą, papryką wędzoną, pieprzem oraz przyprawą do dań kuchni meksykańskiej i całość mielimy na gładki sos.

Zmieloną salsę redukujemy przez ok 3-4 minuty na patelni, studzimy i dzielmy na pół.

Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na rozgrzanej oliwie wraz z ugotowanym i poszarpanym kurczakiem przez 3 minuty.

Podsmażonego kurczaka zalewamy salsą i dusimy go przez ok. 5 minut.

Gdy kurczak się studzi do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i powoli dolewamy ciepłej wody (50°C) oraz oliwy, dokładnie wyrabiając ciasto ręką, tak by powstała jednolita masa o konsystencji plasteliny. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości piłki golfowej, które rozpłaszczamy w specjalnej maszynce do tortilli wyłożonej papierem, lub między 2 deskami, które dokładnie ściskamy tak by powstał płaski placek. Tortille smażymy na suchej rozgrzanej patelni ok. 2 minuty z każdej strony.

Upieczone tortille przekładamy do szczelnie zamkniętego naczynia tak by nam nie wyschły i smażymy do wyczerpania ciasta.

Gotowe placki nadziewamy kurczakiem, do którego wcześniej dodajemy posiekaną kolendrę, mozzarellą oraz cheddarem, składamy na pół i smażymy na oliwie ok. półtorej minuty z każdej strony.

Quesadillas podajemy z salsą paprykowo-pomidorową, guacamole oraz kwaśną śmietaną. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak