Co na obiad: Quesadilla wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Quesadilla wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Oto pyszne, meksykańskie quesadillas. Kukurydziane tortille, gotowane a potem smażone mięso z kurczaka, do tego warzywa i oczywiście przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat. Pysznie i bezglutenowo!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak:

  • piersi z kurczaka

    2 szt.
  • woda

    3 l
  • por

    1 szt.
  • seler młody

    1 szt.
  • marchewki

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler naciowy

  • biała cebula

    (do bulionu) 2 szt.
  • liście laurowe

    5 szt.
  • ziele angielskie

    3-4 szt.
  • sól morska

  • biała cebula

    1 szt.
  • salsa pomidorowo-paprykowa

    100 ml
  • świeża kolendra

    2 łyżki

Salsa pomidorowo-paprykowa:

  • pomidor

    1 szt.
  • papryczka chili

    2 szt.
  • bulion

    150 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • biała cebula

    1 szt.
  • papryczka chipotle

    2 szt.
  • oliwa

    1 łyżka
  • Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej

    2 łyżeczki
  • papryka wędzona słodka mielona

    2 łyżeczki
  • kmin rzymski

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Kukurydziane tortille (18 szt.):

  • mąka kukurydziana harina de maiz blanco

    300 g
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól morska

Dodatki:

  • ser cheddar

    100 g
  • mozzarella

    100 g
  • guacamole

  • limonka

  • kwaśna śmietana

  • świeża kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do wody wkładamy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy oraz kurczaka, solimy i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie na suchej patelni tostujemy pomidora wraz z chili przez 2-3 minuty.

Podpieczone warzywa przekładamy do miseczki, dolewamy bulionu, dodajemy papryczki chipotle, czosnek, cebulę oraz oliwę, doprawiamy kminem, solą, papryką wędzoną, pieprzem oraz przyprawą do dań kuchni meksykańskiej i całość mielimy na gładki sos.

Zmieloną salsę redukujemy przez ok 3-4 minuty na patelni, studzimy i dzielmy na pół.

Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na rozgrzanej oliwie wraz z ugotowanym i poszarpanym kurczakiem przez 3 minuty.

Podsmażonego kurczaka zalewamy salsą i dusimy go przez ok. 5 minut.

Gdy kurczak się studzi do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i powoli dolewamy ciepłej wody (50°C) oraz oliwy, dokładnie wyrabiając ciasto ręką, tak by powstała jednolita masa o konsystencji plasteliny. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości piłki golfowej, które rozpłaszczamy w specjalnej maszynce do tortilli wyłożonej papierem, lub między 2 deskami, które dokładnie ściskamy tak by powstał płaski placek. Tortille smażymy na suchej rozgrzanej patelni ok. 2 minuty z każdej strony.

Upieczone tortille przekładamy do szczelnie zamkniętego naczynia tak by nam nie wyschły i smażymy do wyczerpania ciasta.

Gotowe placki nadziewamy kurczakiem, do którego wcześniej dodajemy posiekaną kolendrę, mozzarellą oraz cheddarem, składamy na pół i smażymy na oliwie ok. półtorej minuty z każdej strony.

Quesadillas podajemy z salsą paprykowo-pomidorową, guacamole oraz kwaśną śmietaną. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat