Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak smażony z czosnkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak świeży 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc 3 łyż.
masło 1 łyż.
mąka 1 łyżecz.
mleko 1 łyż.
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak smażony z czosnkiem

Kroki postępowania

1
Liście szpinaku dokładnie myję pod bieżącą wodą, odcinam stwardniałe łodyżki, osączam i gotuję w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli) na patelni ok. 5 minut aż szpinak zmięknie. Po tym czasie odcedzam.
Krok 1 - Szpinak smażony z czosnkiem foto
2
Na czystej patelni rozgrzewam masło, wrzucam obgotowany szpinak, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną cebulę i przyprawy, mieszam i smażę całość przez ok. 2 - 3 minuty na niewielkim ogniu.
Krok 2 - Szpinak smażony z czosnkiem foto
3
W małej miseczce lub szklance mieszam mąkę z mlekiem, śmietaną i roztrzepanym jajkiem. Mieszankę wlewam na patelnię ze szpinakiem i szybko mieszam wszystko, aby jajko się nie ścięło. Smażę ok. 5 - 6 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec próbuję i jeszcze ew. doprawiam do smaku.
Na drugiej patelni na maśle lub oleju smażę jajka sadzone.
Na talerze wykładam porcje smażonego szpinaku, a na wierzch kładę jajko sadzone. Posypuję posiekanym szczypiorkiem i/lub koperkiem.
Krok 3 - Szpinak smażony z czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela77 15.07.2013 20:52
uwielbiam taki szpinak
Monika-twin 15.07.2013 16:39
fajny szpinak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak