Przepis i sposób przygotowania na: Kurkowe risotto z klopsikami
2.Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienki plasterki. Do średniej wielkości garnka wlewamy około 2 łyżek oliwy z oliwek i czekamy aż się rozgrzeje. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przygotowaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy do zeszklenia. Mniej więcej w połowie przygotowywania czosnku i cebuli dorzucamy kurki – jeżeli są małe to w całości, większe kroimy na mniejsze kawałki. Chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy ryż i cały czas mieszamy. Ryż przed zalaniem bulionem musi się chwilę podsmażyć (do momentu aż zacznie robić się szklisty).
3.Do ryżu dolewamy co jakiś czas chochlę bulionu i mieszamy aż do momentu osiągnięcia oczekiwanej przez nas miękkość (najlepszy jest al dente).
4.Przygotowanie pulpecików: mięso mielone mieszamy z poszatkowaną natką zielonej pietruszki, jajkiem oraz przyprawami: ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie formujemy klopsiki i podsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
5.Jak ryż już będzie odpowiednio miękki dodajemy masło, kolendrę, starty parmezan i wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
6.Na talerzu nakładamy ryż, a następnie pulpeciki.
Smacznego!