Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ze szparagami
Kroki postępowania
Wodę, drożdże i cukier dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na ok. 5 min.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, oliwę i po trochu wyrobione drożdże.Z całości wyrabiamy dokładnie ciasto. Dzielimy ja na mniejsze kulki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.
Następnie szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałą końcówkę, blanszujemy w gorącej wodzie przez ok. 5 min i po tym czasie wrzucamy do zimnej wody z lodem.
Dodajemy do całości śmietanę 30% i czekamy aż nam trochę zgęstnieje sos. Kiedy to się stanie dodajemy soli, pieprzu, drobno posiekaną bazylię i oregano.Z ciasta robimy spody bo pizzy, można rozwałkować od razu na blaszce do pieczenia.
Smarujemy spód pizzy przygotowanym sosem, układamy szparagi, pomidorki koktajlowe oraz kawałki szynki parmeńskiej.
Wkładamy pizzę na ok 10-15 min do piekarnika, aż ciasto się zarumieni. Sprawdzamy spód i jak jest gotowe wyjmujemy.