Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Japoniec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 9 szt
margaryna 1 kost
cukier puder 40 dag
olejek migdałowy
jabłek 0,5 kg
kasza manna 9 łyżek
zmielonego maku 40 dag
bakalie
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz
Masa budyniowa:
budynie śmietankowe 2 opak
mleko 0,5 l
margaryny 1 kost
cukier 2 łyżki
Polewa:
jajko 1 szt
kakao 3 łyżki
cukru 3 łyżki
margaryny 0,5 kost

Przepis i sposób przygotowania na: Japoniec

CIASTO
Białka oddzielić od żółtek Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do ubitej masy żółtkowej dodać, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, jabłka i kilka kropel olejku migdałowego,wymieszać, dodać bakalie. Białka jaj ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do masy. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 20x36 cm, przelać ciasto na blachę, piec w 180 stop, przez 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na połowę.
MASA BUDYNIOWA
Do rondla wlać 1,5 szkl mleka, dodać margarynę, cukier, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować.
POLEWA
Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wybić jajko, dodać cukier , kakao, wymiksować. Do wymiksowanych składników, wlewać stopniowo gorącą margarynę,ucierając do zgęstnienia polewy.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Na pierwszą połowę ciasta, wyłożyć gorący budyń, przykryć ciastem i polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 24.06.2013 18:22
Uwielbiam! Moja mama często robi takie ciacho :)
agnieszka214 24.06.2013 18:10
fajne ciasteczko lubie z makiem
Pomocnik 24.06.2013 17:54
super przepis
V_kuchareczka 24.06.2013 16:47
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak