Przepis i sposób przygotowania na: Japoniec
Białka oddzielić od żółtek Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do ubitej masy żółtkowej dodać, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, jabłka i kilka kropel olejku migdałowego,wymieszać, dodać bakalie. Białka jaj ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do masy. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach 20x36 cm, przelać ciasto na blachę, piec w 180 stop, przez 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na połowę.
MASA BUDYNIOWA
Do rondla wlać 1,5 szkl mleka, dodać margarynę, cukier, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować.
POLEWA
Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wybić jajko, dodać cukier , kakao, wymiksować. Do wymiksowanych składników, wlewać stopniowo gorącą margarynę,ucierając do zgęstnienia polewy.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Na pierwszą połowę ciasta, wyłożyć gorący budyń, przykryć ciastem i polać polewą czekoladową.