Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż po meksykańsku

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 0,5 kg
kukurydza w puszce 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
czosnek 3 ząbki
pomidory 4 sztuki
cebula 1 sztuka
ryż 1 szklanka
woda 1 szklanka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż po meksykańsku

1. Pomidory(sparzone i obrane ze skórki), czosnek i cebulę zmiksować na jednolitą, dość gęstą masę.
2. Ryż moczymy godzinę w zimnej wodzie. Po przecedzeniu podsmażamy ryż na oleju, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy masę pomidorową i szklankę wody. Dusimy, aż ryż zmięknie.
3. Mięso kroimy w cienkie paski i podsmażamy na drugiej patelni.
4. Do ryżu dodajemy mięso, kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę.
5. Doprawiamy i dusimy całość ok 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 13.02.2014 20:00
bardzo fajne danie
adelajda 09.12.2013 06:50
będzie mi smakowało :)
Klausia 27.11.2013 16:26
ciekawy mix obiadowy :)
Ewelina38 14.11.2013 08:32
uwielbiam tego typu jedzonko, a Twoje wygląda niezwykle apetycznie :)
marzencia2007 01.10.2013 11:59
na pewno pycha ;)
Bernadeta1 13.09.2013 09:43
takie jedzonko to moje smaki
rjustysia 07.09.2013 18:51
Piękne kolory na talerzu :) bardzo smaczne danie.
Andrzej8 17.06.2013 15:05
przepysznie wygląda
GOSIA18 17.06.2013 11:13
lubię takie dania
Magiczna_Kuchnia 17.06.2013 01:18
muszę wypróbować, tylko jeszcze nie wiem czym zastąpić mieso:)
beniaminek 16.06.2013 22:33
fajne danie
gosia1988 16.06.2013 22:02
fajny przepis
Renata9 16.06.2013 21:21
pyszne danie
Marta11 16.06.2013 21:04
smaczny ryz
Monika111 16.06.2013 21:03
O pyszności! Lubię takie dania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak