Przepis i sposób przygotowania na: Bułki raz, dwa ,trzy,
6 szklanek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 kostka- 100 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
250 ml ciepłego mleka
1 łyżka soli
3/4 szklanki oleju rzepakowego
ziarna słonecznika
sezam
125 ml mleka do smarowania bułek przed pieczeniem lub
1 jajko rozmącone z niewielka ilością wody.
SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystkie składniki wkładamy do miski. Wyrabiamy najpierw łyżką, a gdy masa się połączy wyrabiamy około 10 minut ręką .
Odstawiamy ciasto na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjmujemy z miski na stolnice i dzielimy na dwie mniej więcej równe części.
Do jeden dosypujemy ziarna słonecznika około 5 łyżek i wyrabiamy by ziarna dokładnie rozłożyły się po cieście.
Każdy kawałek ciasta dzielimy na 100 g kawałki.
Kształtujemy kule i układamy na blasze.
Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ścierką
Przed pieczeniem bułki bez dodatku smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem a te z ziarnami słonecznika posypujemy jeszcze jego ziarnami .
Zrobiłam tak dla odróżnienia które jakie są .
Pieczemy bułki w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 20 -25 minut.
Zostawiamy do wystudzenia na blaszce.