Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    400 g
  • ananas w puszce

    150 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • cukier brązowy

    400 g
  • mąka pszenna

    400 g
  • jajka

    4 szt.
  • wiórki kokosowe

    100 g
  • olej słonecznikowy

    300 g
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    0,5 łyżeczki
  • przyprawa do grzanego wina i piwa

  • laska wanilii

  • cynamon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto
Wbijamy 4 jajka do miseczki. Przelewamy jajka do miksera i miksujemy do podwójnej objętości. W miedzy czasie ścieramy marchewkę na tarce oraz kroimy ananasa w cienkie plastry. Do jajek dosypujemy cukier brązowy i dodajemy pestki z połowy laski wanilii. Zwiększamy obroty miksera i dodajemy powoli olej do jajek i cukru. Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (1 łyżeczka cynamonu, 4 łyżeczki przyprawy do piwa i wina).
Krok 3 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto
Zwiększamy obroty miksera i dodajemy powoli olej do jajek i cukru. Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (1 łyżeczka cynamonu, 4 łyżeczki przyprawy do piwa i wina).
Krok 4 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto
Masę z miksera przekładamy do większej miski, mieszamy, dodajemy marchewkę i ananasa oraz orzechy włoskie. Następnie dodajemy po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz wiórki kokosowe.
Krok 5 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto
Całość mieszamy delikatnie. Przesiewamy do masy „suche” składniki. Przelewamy wszystko do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę.
Krok 6 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto
Podajemy pokrojone w cienkie plastry, posypane cukrem pudrem bądź startą czekoladą, przyozdabiamy listkiem mięty.
Doradca Smaku
Do pieczenia nie musimy natłuszczać blachy ze względu na zawartość oleju w cieście.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 09.09.2015 19:49
strasznie dużo oleju i cukru.... a ciasto marchewkowe powinno być zdrowsze :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat