Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewka 400 g
ananas w puszce 150 g
orzechy włoskie 100 g
cukier brązowy 400 g
mąka pszenna 400 g
jajko 4 szt.
wiórki kokosowe 100 g
olej słonecznikowy 300 g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat
laska wanilii
cynamon

Porada

Do pieczenia nie musimy natłuszczać blachy ze względu na zawartość oleju w cieście.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Krok 1 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto
2
Wbijamy 4 jajka do miseczki. Przelewamy jajka do miksera i miksujemy do podwójnej objętości. W miedzy czasie ścieramy marchewkę na tarce oraz kroimy ananasa w cienkie plastry. Do jajek dosypujemy cukier brązowy i dodajemy pestki z połowy laski wanilii. Zwiększamy obroty miksera i dodajemy powoli olej do jajek i cukru. Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (1 łyżeczka cynamonu, 4 łyżeczki przyprawy do piwa i wina).
Krok 2 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto
3
Zwiększamy obroty miksera i dodajemy powoli olej do jajek i cukru. Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (1 łyżeczka cynamonu, 4 łyżeczki przyprawy do piwa i wina).
Krok 3 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto
4
Masę z miksera przekładamy do większej miski, mieszamy, dodajemy marchewkę i ananasa oraz orzechy włoskie. Następnie dodajemy po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz wiórki kokosowe.
Krok 4 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto
5
Całość mieszamy delikatnie. Przesiewamy do masy „suche” składniki. Przelewamy wszystko do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę.
Krok 5 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto
6
Podajemy pokrojone w cienkie plastry, posypane cukrem pudrem bądź startą czekoladą, przyozdabiamy listkiem mięty.
Krok 6 - Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe , odc. 8 foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.09.2015 19:49
strasznie dużo oleju i cukru.... a ciasto marchewkowe powinno być zdrowsze :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak