Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z botwiny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Młode buraczki razem z liśćmi 1 pęczek
burak 1 szt
natka pietruszki
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
śmietana 18 proc 150 ml
ziemniaki średnie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
bulion warzywny 3 l
barszcz czerwony 100 zakwas

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwiny

Młode buraczki i botwinę myjemy i osuszamy. Liście kroimy drobno i przekładamy do garnka, buraczki obieramy i kroimy w kostkę, to samo robimy z ziemniakami i burakiem, tak przygotowane warzywa zalewamy bulionem i odrobiną wody, solimy i gotujemy aż warzywa będą miękkie, w trakcie gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe, pod koniec gotowania dodajemy śmietanę,sól,pieprz,paprykę do smaku i posiekaną natkę pietruszki, zupę gotuję jeszcze kilka minut i jest już gotowa do podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 18.08.2013 00:10
dawno nie jadłam botwinki,a jest taka smaczna
Bernadeta1 20.07.2013 11:01
lubię botwinkę
Ewelina38 01.06.2013 21:33
uwielbiam tą zupkę i już nie mogę się doczekać kiedy ugotuję ale buraczki muszą jeszcze troszkę podrosnąć :)
gosia56 30.05.2013 12:54
nigdy takiej jeszcze nie gotowałam ale napewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak