Przepis i sposób przygotowania na: Kasza manna na rosole z żółtkiem (2)
Kroki postępowania
Zalać wodą. Dodać sól.
Wrzucić lubczyk i gotować jeszcze pół godziny.
Doprawić zupę do smaku maggi.
* nie określam dokładnie ilości kaszy manny bo czasem zostanie odrobinę więcej bulionu , a czasem odrobinę mniej - zaczynam od rozrobienia 6 pełnych łyżeczek- jak się rozgotuje w rosole i będzie on nadal za rzadki to dosypuję po 2-3 łyzeczki i znów rozgotowuję mieszając. Chodzi o to by zupa była pożywna , gęstości śmietany kwaśnej ale nie taka że łyżka w niej staje.
** z mięsa z zupy można zrobić pastę do chleba np. z drobno pokrojonymi i podsmażonymi pieczarkami , lub farsz na pierogi , krokiety itp.
*** z warzyw z zupy robimy sałatkę
**** marchew z zupy można użyć na jarzynkę ( samą , oprószaną lub z groszkiem)
Na talerz nalać porcję zupy. Posypać usiekaną zieleniną ( natka pietruszki lub lubczyk)- na środku umieścić żółtko. Udekorować marchewką.
Przed przystąpieniem do jedzenia żółtko wymieszać z zupą.