Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza manna na rosole z żółtkiem (2)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 sztuka
marchewka 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek wielkości pietru 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
por 1/3 sztuki
Goździki całe Prymat 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
pieprz ziarnisty 6 sztuk
żółtko jajek 2 sztuki
lubczyk 1 gałązka
sól 1/3 łyżeczki
przyprawa do zupy w płynie 1/2 łyżeczki
woda 4 szklanki
grzyby suszone 1 kapelusz
kasza manna 10 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza manna na rosole z żółtkiem (2)

Kroki postępowania

1
Oczyścić i umyć warzywa. Podzielić na kawałki tak by było poręcznie układać je w garnku. Warzywa poddać karmelizacji na suchej patelni .Obok warzyw wrzucić przyprawy ( oprócz grzybka).
Krok 1 - Kasza manna na rosole z żółtkiem (2) foto
2
Umyć mięso. Podzielić udo na pół. Odciąć kuperek odrzucić.Przełożyć do mięsa .
Zalać wodą. Dodać sól.
Krok 2 - Kasza manna na rosole z żółtkiem (2) foto
3
Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę.
Wrzucić lubczyk i gotować jeszcze pół godziny.
Krok 3 - Kasza manna na rosole z żółtkiem (2) foto
4
Wyjąć mięso i warzywa.
Krok 4 - Kasza manna na rosole z żółtkiem (2) foto
5
Rosół przecedzić.
Krok 5 - Kasza manna na rosole z żółtkiem (2) foto
6
Kaszę mannę wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do rosołu ( powinno go zostać na koniec gotowania ok. 1/2 litra).
Krok 6 - Kasza manna na rosole z żółtkiem (2) foto
7
Gotować 10 minut aż kasza się ,, rozklei".
Doprawić zupę do smaku maggi.

* nie określam dokładnie ilości kaszy manny bo czasem zostanie odrobinę więcej bulionu , a czasem odrobinę mniej - zaczynam od rozrobienia 6 pełnych łyżeczek- jak się rozgotuje w rosole i będzie on nadal za rzadki to dosypuję po 2-3 łyzeczki i znów rozgotowuję mieszając. Chodzi o to by zupa była pożywna , gęstości śmietany kwaśnej ale nie taka że łyżka w niej staje.

** z mięsa z zupy można zrobić pastę do chleba np. z drobno pokrojonymi i podsmażonymi pieczarkami , lub farsz na pierogi , krokiety itp.

*** z warzyw z zupy robimy sałatkę

**** marchew z zupy można użyć na jarzynkę ( samą , oprószaną lub z groszkiem)
Krok 7 - Kasza manna na rosole z żółtkiem (2) foto
8
Żółtka oddzielić od białek ostrożnie by się nie rozpłynęły.
Na talerz nalać porcję zupy. Posypać usiekaną zieleniną ( natka pietruszki lub lubczyk)- na środku umieścić żółtko. Udekorować marchewką.
Przed przystąpieniem do jedzenia żółtko wymieszać z zupą.
Krok 8 - Kasza manna na rosole z żółtkiem (2) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak