Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dip "smak sera"

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

lazur błekitny 1 opakowanie
śmietana 2 łyżki
mleko 1 łyżeczka
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Dip "smak sera"

Kroki postępowania

1
Ser wyciągnąć z lodówki aby miał temperaturę pokojową. 2/3 opakowania pokruszyć do garnka. Dzięki temu ser łatwiej się rozpuści oraz łatwiej będzie nam kontrolować proces rozpuszczania się.
Krok 1 - Dip "smak sera" foto
2
Do garnka dodać również 2 łyżki śmietany 12 %. Nie radziłabym dodawać zimnej śmietany gdyż może się zważyć. Jeżeli ktoś nie dba o wartości kaloryczne można dodać bardziej odporną na obróbkę termiczną śmietanę 30%. Jeżeli używamy 12% śmietany dodajemy mleko, które pozwoli uzyskać nam bardziej płynną konsystencję.
Krok 2 - Dip "smak sera" foto
3
Cały czas mieszamy aż ser całkowicie się nie roztopi. Najlepiej miesza się 8- ramienną rózgą bo dzięki temu sos stanie się dodatkowo puszysty.
Krok 3 - Dip "smak sera" foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 12.05.2013 21:11
szkoda, ze nie wiem jak smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak