odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Zapiekana cukinia w beszamelu, odc. 6

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli lubicie proste, a jednocześnie ciekawe dania, to ten przepis jest dla Was! Zapiekana cukinia świetnie łączy się z kremowym sosem beszamelowym - wypróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zapiekana cukinia:

  • cukinia

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • tarta mozzarella

    1 szklanka

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat w młynku

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka

Sos:

  • szynka

    200 gramów
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • śmietana 18%

    400 gramów

Sałatka:

  • rzodkiewka

    2 sztuki
  • pomidor malinowy

    0.5 sztuki
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami

    3 łyżki

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cukinię myjemy, kroimy na pół w poprzek, a następnie na ćwiartki wzdłuż.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy cukinię skórą do dołu. Doprawiamy solą himalajską i pieprzem kolorowym, a następnie mieszamy. Po minucie smażenia dodajemy słodką czerwoną paprykę. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Cukinię zdejmujemy z palnika i przechodzimy do przygotowania sosu.

3. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną w cienkie paski szynkę. Mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty.

4. Do szynki dodajemy suszone pomidory z ziołami i bazylią Prymat, a następnie mieszamy. Po minucie wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy.

5. Dolewamy mleko i delikatnie mieszamy sos, smażąc, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietanę Mlekpol, mieszamy i zdejmujemy sos z palnika.

6. Podsmażone kawałki cukinii układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem beszamelowym, sprawdzając, czy sos wypełnił także luki między kawałkami cukinii. Całość zasypujemy serem mozzarella w drobnych kostkach.

7. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Pieczemy 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę.

8. Przygotowujemy składniki: rzodkiewki kroimy w plasterki, ze sparzonego pomidora zdejmujemy skórkę i kroimy go w grubą kostkę. Ogórka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i także kroimy w kostkę.

9. Składniki łączymy w misce, dodajemy kapary oraz cream fraiche: dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami. Dokładnie mieszamy sałatkę.

Sposób podania:

Zapiekaną w beszamelu cukinię podajemy z sałatką i dekorujemy gałązką pietruszki.

Doradca Smaku
Świetnym dodatkiem do zapiekanej w beszamelu zapiekanki będzie chrupiąca bagietka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat