Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka 2 szklanki
cukier puder 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 15 gramów
mleko 1/4 szklanki
margaryna 250 gramów
aromat waniliowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa

Kroki postępowania

1
Babkę przygotowałam w formie o średnicy 21 cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem pudrem, kolejno dodajemy margarynę.
Krok 1 - Babka piaskowa foto
2

Do masy dodajemy proszek do pieczenia. Kolejno, na przemian dodajemy mąkę i mleko cały czas mieszając.

Krok 2 - Babka piaskowa foto
3

Dodajemy również aromat waniliowy. W innej misce białka ubijamy na sztywną pianę.

Krok 3 - Babka piaskowa foto
4
Łączymy delikatnie z pozostałą masą.
Krok 4 - Babka piaskowa foto
5
Formę smarujemy masłem i wylewamy do niej porcję ciasta. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut, tzn. do suchego patyczka.
Krok 5 - Babka piaskowa foto
6

Babkę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego!

Krok 6 - Babka piaskowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 17.04.2014 20:50
teraz na czasie
Małgorzata9 15.04.2014 15:31
dawno jej nie jadłam
margaret 29.01.2014 08:33
ślicznie wygląda:)
Noruas 22.12.2013 23:51
oj ! uwielbiam babkę!
fotoviderek 12.05.2013 08:20
Pyszna ta babeczka :)
Megg 11.05.2013 20:16
przepiękna babka :)
SmakolykiJoanny 11.05.2013 20:11
Mam sentyment do babek :)
Konczi 11.05.2013 18:45
bardzo ładna ta Twoja babeczka Kasiu :)
gosia56 11.05.2013 18:29
Oj ale dawno nie piekłam babki piaskowej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak