Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANE BAKŁAŻANY

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 szt.
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1 1/2 szklanki
oliwa 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
bakłażan
cebula 1 szt.
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANE BAKŁAŻANY

Wykonanie:
Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Połówki bakłażanów ułożyć na blasze przekrojem do góry i zmiękczyć przez chwilę z temperaturze 200 stopni. Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle i oprószyć mąką. Rozprowadzić mlekiem, zagotować, odstawić i wymieszać z żółtkami, połową utartego sera i przyprawami. Bakłażan wydrążyć, miąższ drobno posiekać i dodać do sosu razem z zmiażdżonym czosnkiem, natką i ubitą pianą z białek. Przygotowaną masą napełniać połówki bakłażanów i posypać pozostałym serem. Blachę posmarować oliwą, ułożyć przygotowaną potrawę i wstawić do nagrzanego piekarnika-lekko rumieniąc. Po wyjęciu z pieca posypać również natką i podawać bezpośrednio po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magiczna_Kuchnia 08.05.2013 09:38
Lubię takie "zapiekanki:)
idealme 08.05.2013 00:24
na pewno spróbuje zrobić takie w domu :)
Noruas 07.05.2013 22:34
też mi po głowie taki pomysł chodzi! uwielbiam zapiekać warzywa :)
beniaminek 07.05.2013 21:26
fajne danie
Rafał3 07.05.2013 21:22
mniam mniam ale bym zjadła
Boska_Agatka 07.05.2013 21:20
wygląda bardzo apetycznie
Anna133 07.05.2013 21:12
fajne robiłam ostatnio inne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak