Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Tradycyjna babka z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
masło 150 g
cukier 8 łyżek
żółtko jajek 5 szt
drożdże 100 g
mleko 1,5 szklanki
tłuszcz do formy
rodzynki 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
migdały mielone 1/2 szklanki
skórka z pomarańczy 1 do dekoracji łyżka
lukier
cytryny 4 szt
cukier puder 8 łyżek
skórka pomarańczowa 1/2 szklanki
aromat rumowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Tradycyjna babka z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową

Przygotowujemy rozczyn: kruszymy drożdże i rozcieramy je z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Zagotowujemy resztę mleka i wrzącym mlekiem zalewamy 1/2 szklanki mąki, a następnie energicznie rozcieramy tak, aby nie powstały grudki. Po wystygnięciu dodajemy (do tej masy) po łyżce do rozczynu, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Rozpuszczamy masło.
Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem mieszamy, powoli dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy tak długo aż zacznie odchodzić od ręki.
Dodajemy aromat, rodzynki, startą skórkę oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną. Wykładamy do formy napełniamy - do połowy wysokości i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy około 40-50 minut z termo obiegiem i dolnym piecem w tem. 180°C.

Przygotowanie lukru:
Cukier i sok z cytryn wlewamy do rondelka, podgrzewamy ciągle mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała.
Ostygniętą babę polewamy lukrem i posypujemy drobno pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 01.03.2016 11:56
Wkrotce wyprobuje przepis!
ttrytka 21.06.2015 22:50
wart wypróbowania
Klausia 31.03.2014 11:03
jaka ładna wysoka :)
miroslawa 31.03.2013 14:12
cudna baba Panie Robercie, aż by się zjadło
caralajna 30.03.2013 22:55
od razu widać rękę mistrza :)
Pusia 30.03.2013 20:14
świetna babka
Natalia6 30.03.2013 18:58
o jaa:) jest rewelacyjna !
Marta1986 30.03.2013 15:04
pysznoości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak