Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grissini truflowe - paluszki chlebowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka żytnia 100 g
woda 300 ml letniej
drożdże 1,5 łyżeczki suchych
cukier 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
pasta truflowa 1,5 łyżki
pasta truflowa 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grissini truflowe - paluszki chlebowe

Do 300ml wody wsypać drożdże i cukier, dobrze wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Następnie do zaczynu powoli dodawać wymieszane mąki, cały czas mieszać np trzepaczką, jak już będzie dość gęste to ugniatać ręką. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, ugnieść. Ciasto powinno odchodzić od ręki i brzegów miski. Przykryć ściereczką i odstawić znów w ciepłe miejsce, tym razem na godzinę.
Po godzinie dodać sól, pastę truflową i 2 łyżki oliwy z oliwek, ugnieść.
Odrywać po kawałku ciasta i formować cienkie wałeczki (można podsypywać delikatnie mąką pszenną).
Poukładać na blaszce, robiąc około 1 cm odstępy, przykryć szmatką i odstawić na 40 min w ciepłe miejsce.
Piec w 250 stopniach przez około 8 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 24.09.2013 20:13
super pyszne
Katarzyna59 24.09.2013 08:51
pychotka,super
misia53 22.03.2013 21:49
bardzo mi to przypadło do gustu
Rafał10 03.03.2013 18:53
A zdjęcie to pomysł Rafała :) Czasami uda mu się coś wymyślić hehe
caralajna 03.03.2013 16:33
fantastyczne zdjęcie, oby ktoś cie nie pomylił i nie sięgnął po kaktusa hi hi ;)
Ania321 01.03.2013 12:02
świetne do pogryzania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak