Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
do ciast drożdżowych 1 kg -
masło
90 g -
drożdże
15 g -
żółtko jajek
5 sztuk -
cukier
drobny 120 g -
mleko
250 ml -
masa makowa
1 puszka -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
5 g -
Goździki całe Prymat
5 g -
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Wyjątkowe okazje: Strudel makowy.*.
Mleko podgrzać z drożdżami i cukrem. Zasypać ¼ ilości mąki i delikatnie zamieszać. Powtarzać czynność parokrotnie, aż ciasto wyrośnie. Gdy ciasto zacznie pęcznieć dodać kolejno żółtka, miękkie masło i pozostałą część mąki. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki i będzie zbite. Odstawić w ciepłe miejsce.
Masę makową wymieszać z cukrem z cynamonem, gałką muszkatołową i zmielonymi lub utartymi w moździerzu goździkami.
Ciasto rozwałkować na dwa placki, na środek każdego wyłożyć i rozsmarować masę makową. Placki zrolować i przełożyć na blachę do pieczenia.
Gotowe strudle piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygną można, wedle uznania, polać je lukrem i posypać obficie skórką pomarańczową.
Komentarze (7)