Wyjątkowe okazje: Strudel makowy.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    do ciast drożdżowych 1 kg
  • masło

    90 g
  • drożdże

    15 g
  • żółtka

    5 sztuk
  • cukier

    drobny 120 g
  • mleko

    250 ml
  • masa makowa

    1 puszka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    5 g
  • Goździki całe Prymat

    5 g
  • Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać z drożdżami i cukrem. Zasypać ¼ ilości mąki i delikatnie zamieszać. Powtarzać czynność parokrotnie, aż ciasto wyrośnie. Gdy ciasto zacznie pęcznieć dodać kolejno żółtka, miękkie masło i pozostałą część mąki. Wyrobić ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki i będzie zbite. Odstawić w ciepłe miejsce.
Masę makową wymieszać z cukrem z cynamonem, gałką muszkatołową i zmielonymi lub utartymi w moździerzu goździkami.
Ciasto rozwałkować na dwa placki, na środek każdego wyłożyć i rozsmarować masę makową. Placki zrolować i przełożyć na blachę do pieczenia. Gotowe strudle piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygną można, wedle uznania, polać je lukrem i posypać obficie skórką pomarańczową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:34
Fantastyczny i tyle maku, mniam!
Janina 29.11.2016 15:55
Moje ulubione smaki;))
Patrycja33 29.11.2016 14:13
smakowicie wygląda, wypróbuję przepis w święta :)
kd045 29.11.2016 14:03
super przepis !
bietka 29.11.2016 13:57
smaczny strudel : )
Franciszek 29.11.2016 13:31
piękny strudel

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat