Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

moje kopytka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 1
sól 1 łyżeczka
mąka 2/3 szklanki
olej 100 ml
cebula
Koperek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: moje kopytka

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i studzimy (możesz je ugotować dzień wcześniej).
Ostudzone dokładnie zagniatamy, by nie było grudek. Następnie dodajemy jajko i mieszamy, dodajemy mąkę, sól i ponownie mieszamy. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na kilka mniejszych kulek wielkości średnich pomarańczy. Blat posypujemy mąką i układamy na nim ciasto. Z wierzchu oprószamy je mąką.
Z każdej kuli ciasta kolejno rolujemy dłońmi wałek. Następnie lekko spłaszczamy go nożem i kroimy pod skosem w 2 cm kawałki. Kopytka układamy na posypanym mąką blacie, oprószamy je również lekko z wierzchu, po czym wrzucaj partiami do gotującej się wody, tak by wypełniały dno garnka, ale nie nachodziły na siebie.
Gotujemy kopytka przez ok. 3 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane wyjmujemy na talerz , aby odciekły z wody. Podajemy z cebulką podsmażoną na tłuszczu, posypane koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 27.01.2013 12:27
pycha
Laila2786 27.01.2013 12:20
są pyszne
caffee_tea 27.01.2013 12:11
uwielbiam kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak