Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i łososiem
Kapustę wypłukać, następnie przełożyć do garnka. Grzyby namoczyć i dodać do kapusty. Do całości dodać po dwa ziela angielskie i liście laurowe. Całość gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na maśle dodać do kapusty. Gdy kapusta będzie miękka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, przełożyć na sito i osączyć z powstałego soku.
Łososia pokroić w kostkę ok. 1,5x1,5 cm i doprawić solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować i wykrawać krażki szklanką. Na każdy krażek nałożyć łyżeczkę kapusty i kostkę łososia. Przykryć drugim krążkiem i uformować w dowolny kształt pierogi.(Pierogi można zamrozić)
Tak przygotowane pierogi wkładać do gotującej się wody i od czasu wypłynięcia gotować 3 minuty.
Następnie pierogi po wyjęciu z garnka zanurzyć w zimnej wodzie aby zapobieg klejeniu się.
Wierzch pierogów posyp przesmażoną cebulką na maśle.