Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulpeciki wigilijne

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
ocet 0,5 szklanki
woda 2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
zile angielskie 1 łyżeczka
cukier do smaku
ryba 1 (filet)

Przepis i sposób przygotowania na: pulpeciki wigilijne

Kroki postępowania

1
ryby umyć, osuszyć i zmielić,dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy raz 2 łyżki zimnej wody., dokładnie wymieszać.
Krok 1 - pulpeciki wigilijne foto
2
z masy uformować malutkie pulpeciki ( ponieważ zwiększą swoją objętość przy smażeniu). każdego pulpecika obtoczyć w mące.
Krok 2 - pulpeciki wigilijne foto
3
pulpeciki usmażyć z obu stron na rumiano.
Krok 3 - pulpeciki wigilijne foto
4
w garnku zagotować wodę z octem zielem i liściem doprawić solą i cukrem. odstawić do ostygnięcia.
Krok 4 - pulpeciki wigilijne foto
5
pulpety zimne włożyć do słoika i zalać zimną zalewą.
Krok 5 - pulpeciki wigilijne foto
6
pulpety odstawić do lodówki na 3 dni do przeżarcia się smaków. smacznego.
Krok 6 - pulpeciki wigilijne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 18.02.2013 09:37
Przedni pomysł. Pyszne :)
misia53 03.02.2013 19:43
bardzo dobre ,robię podobnie...
Joanna23 26.01.2013 11:03
ciekawe
pajbek 31.12.2012 16:56
Super takich pulpetów jeszcze nie jadłam :-)
Lemon 31.12.2012 12:18
fajne
gosia56 31.12.2012 11:58
napewno pyszne
kulinarny smak 31.12.2012 09:57
a ile takie pulpety można trzymać ? Pomysł bardzo fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak