Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zawijany krucho-drożdżowy, pycha!
Makowiec krucho-drożdżowy to idealny przepis dla wszystkich niezdecydowanych czy w tym roku upiec zawijany, drożdżowy makowiec czy postawić na kruchy spód. Polubicie ten przepis - za dokładny opis, łatwość wykonania i smak gotowego makowca.
Mak gotować 30 minut w 1 litrze mleka lub wody.
Odcisnąć i zmielić 3 razy. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, mak, miód i bakalie i żółtka. Chwilę podgrzać, na koniec dodać ubite białka.
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, po środku zrobić wgłębienie.
Jajko i żółtka wymieszać ze śmietaną rozmieszaną z drożdżami, wlać do mąki. Wszystko posiekać razem z masłem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 0,5h do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt (krótszy niż forma), rozsmarować na nim mak, zostawiając ok. 2cm marginesu i zawinąć.
Boki włożyć pod spód.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5h.
Piekarnik rozgrzać do 180' i piec makowca, aż patyczek wbity w środek będzie całkowicie suchy - ok. 40 minut.
Po ostudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.