Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maki sushi

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1,5 szklanki
sos sojowy
wędzony łosoś 150 g
ogórek 1 szt
awokado 1 szt
paluszki krabowe 1/2 op
ocet ryżowy 1 łyżka
zielona cebulka
cebula dymka ze szczypiorkiem
nori 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Maki sushi

Ugotować ryż, powinien stać się lekko kleisty, ale gęsty, wystudzić go. Zimny ryż wymieszać z octem ryżowym. Ogórka i awokado obrać ze skórki. Ogórka, awokado, paluszki krabowe i łososia pokroić w cienki słupki. Na bambusowej macie układamy listek nori błyszczącą stroną do dołu.

Na 2/3 powierzchni glonów układamy ryż (1/3 od góry musi być wolna). Środek ryżu smarujemy wzdłuż cienko wasabi. Następnie układamy na wasabi ogórek, łosoś, paluszki krabowe i awokado. Położyć pasek szczypiorku albo zielonej cebulki.

Korzystając z maty bambusowej zawijamy maki. Następnie otrzymany wałek kroimy ostrym nożem na kawałki.
Sushi podajemy z sosem sojowym do maczania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.06.2013 12:38
bardzo ładne
eMMe 17.12.2012 18:35
Super:)
Sylwia26 17.12.2012 17:51
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak