Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Co na obiad: Kurczak teriyaki wg Piotra Ogińskiego

5.0
(81)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Danie inspirowane kuchnią azjatycką, czyli kurczak w delikatnie słodkim i jednocześnie wytrawnym sosie teriyaki. To propozycja dla tych z Was, którzy szukają przepisów na pyszny obiad w orientalnym stylu. 

Składniki:

Ryż:

ryż do sushi
150 g
woda
180 ml
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat

Sos teriyaki:

sos sojowy
125 ml
ocet ryżowy
100 ml
sake
100 ml
cukier
35 g
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
chili Prymat
1/2 łyżeczka

Kurczak teriyaki:

pierś z kurczaka
300 g
mąka ziemniaczana
do obtaczania
olej do smażenia
sos teriyaki
1/2

Surówka:

zielona cebulka
2 sztuki
biała część pora
1/2
marchewki
2 sztuki
sok z limonki
1/4
olej sezamowy
20 ml
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat

Dodatki:

czarny sezam
prażony
limonka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kurczak teriyaki wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

Ryż do sushi dokładnie wypłucz, minimum 3 razy, aż woda będzie klarowna.

Wypłukany ryż przełóż do garnka, zalej wodą, dopraw solą, przykryj i jak najszybciej zagotuj, po czym zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez czas, który zaleca producent na opakowaniu. 

W międzyczasie do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy oraz sake, dodajemy cukier, imbir, chili oraz czosnek, sos chwilę gotujemy, tak by rozpuścił się cukier, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Kurczaka kroimy na ok. 3 cm kawałki, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzany oleju przez 2 minuty z każdej strony.

Podczas gdy kurczak się smaży w miseczce łączmy zieloną cebulkę, pora oraz marchewkę, całość doprawiamy olejem sezamowym oraz solą i dokładnie mieszamy.

Podsmażonego kurczaka zalewamy sosem teriyaki i dusimy ok 3-4 minuty.

Kiedy wszystko jest gotowe, na talerz wykładamy ryż, obok kładziemy kurczaka wraz z sosem, na górze układamy sałatkę oraz ćwiartkę limonki, całość posypujemy czarnym sezam.

Smacznego!

Jeśli uwielbiasz dania kuchni azjatyckiej, koniecznie sprawdź przepis na łososia teriyaki. Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak