Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kurczak teriyaki wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
Ryż do sushi dokładnie wypłucz, minimum 3 razy, aż woda będzie klarowna.
Wypłukany ryż przełóż do garnka, zalej wodą, dopraw solą, przykryj i jak najszybciej zagotuj, po czym zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez czas, który zaleca producent na opakowaniu.
W międzyczasie do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy oraz sake, dodajemy cukier, imbir, chili oraz czosnek, sos chwilę gotujemy, tak by rozpuścił się cukier, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Kurczaka kroimy na ok. 3 cm kawałki, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzany oleju przez 2 minuty z każdej strony.
Podczas gdy kurczak się smaży w miseczce łączmy zieloną cebulkę, pora oraz marchewkę, całość doprawiamy olejem sezamowym oraz solą i dokładnie mieszamy.
Podsmażonego kurczaka zalewamy sosem teriyaki i dusimy ok 3-4 minuty.
Kiedy wszystko jest gotowe, na talerz wykładamy ryż, obok kładziemy kurczaka wraz z sosem, na górze układamy sałatkę oraz ćwiartkę limonki, całość posypujemy czarnym sezam.
Smacznego!
Jeśli uwielbiasz dania kuchni azjatyckiej, koniecznie sprawdź przepis na łososia teriyaki. Polecam!