Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ryż:
-
ryż do sushi
150 g -
woda
180 ml -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sos teriyaki:
-
sos sojowy
125 ml -
ocet ryżowy
100 ml -
sake
100 ml -
cukier
35 g -
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
chili Prymat
1/2 łyżeczka
Kurczak teriyaki:
-
pierś z kurczaka
300 g -
mąka ziemniaczana
do obtaczania -
olej do smażenia
-
sos teriyaki
1/2
Surówka:
-
zielona cebulka
2 sztuki -
biała część pora
1/2 -
marchewki
2 sztuki -
sok z limonki
1/4 -
olej sezamowy
20 ml -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Dodatki:
-
czarny sezam
prażony -
limonka
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
Ryż do sushi dokładnie wypłucz, minimum 3 razy, aż woda będzie klarowna.
Wypłukany ryż przełóż do garnka, zalej wodą, dopraw solą, przykryj i jak najszybciej zagotuj, po czym zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez czas, który zaleca producent na opakowaniu.
W międzyczasie do rondelka wlewamy sos sojowy oraz sake, dodajemy cukier, imbir, chili oraz czosnek, sos chwilę gotujemy, tak by rozpuścił się cukier, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Kurczaka kroimy na ok. 3 cm kawałki, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzany oleju przez 2 minuty z każdej strony.
Podczas gdy kurczak się smaży w miseczce łączmy zieloną cebulkę, pora oraz marchewkę, całość doprawiamy olejem sezamowym oraz solą i dokładnie mieszamy.
Podsmażonego kurczaka zalewamy sosem teriyaki i dusimy ok 3-4 minuty.
Kiedy wszystko jest gotowe, na talerz wykładamy ryż, obok kładziemy kurczaka wraz z sosem, na górze układamy sałatkę oraz ćwiartkę limonki, całość posypujemy czarnym sezam.
Smacznego!
Jeśli uwielbiasz dania kuchni azjatyckiej, koniecznie sprawdź przepis na łososia teriyaki. Polecam!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się