Co na obiad: Kurczak teriyaki wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Danie inspirowane kuchnią azjatycką, czyli kurczak w delikatnie słodkim i jednocześnie wytrawnym sosie teriyaki. To propozycja dla tych z Was, którzy szukają przepisów na pyszny obiad w orientalnym stylu. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryż:

  • ryż do sushi

    150 g
  • woda

    180 ml
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Sos teriyaki:

  • sos sojowy

    125 ml
  • ocet ryżowy

    100 ml
  • sake

    100 ml
  • cukier

    35 g
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczka

Kurczak teriyaki:

  • pierś z kurczaka

    300 g
  • mąka ziemniaczana

    do obtaczania
  • olej do smażenia

  • sos teriyaki

    1/2

Surówka:

  • zielona cebulka

    2 sztuki
  • biała część pora

    1/2
  • marchewki

    2 sztuki
  • sok z limonki

    1/4
  • olej sezamowy

    20 ml
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku

Dodatki:

  • czarny sezam

    prażony
  • limonka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Ryż do sushi dokładnie wypłucz, minimum 3 razy, aż woda będzie klarowna.

Wypłukany ryż przełóż do garnka, zalej wodą, dopraw dolą, przykryj i jak najszybciej zagotuj, po czym zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez czas, który zaleca producent na opakowaniu. 

W międzyczasie do rondelka wlewamy sos sojowy oraz sake, dodajemy cukier, imbir, chili oraz czosnek, sos chwilę gotujemy, tak by rozpuścił się cukier, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Kurczaka kroimy na ok. 3 cm kawałki, obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzany oleju przez 2 minuty z każdej strony.

Podczas gdy kurczak się smaży w miseczce łączmy zieloną cebulkę, pora oraz marchewkę, całość doprawiamy olejem sezamowym oraz solą i dokładnie mieszamy.

Podsmażonego kurczaka zalewamy sosem teriyaki i dusimy ok 3-4 minuty.

Kiedy wszystko jest gotowe, na talerz wykładamy ryż, obok kładziemy kurczaka wraz z sosem, na górze układamy sałatkę oraz ćwiartkę limonki, całość posypujemy czarnym sezam.

Smacznego!

Jeśli uwielbiasz dania kuchni azjatyckiej, koniecznie sprawdź przepis na łososia teriyaki. Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat