Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kurczaka z kołdunami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 800 g
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
sól 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
pieprz
mąka 500 g
kefir 500 g
sól
Kurczak (cały ) 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
natka pietruszki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 ziaren
kostka rosołowa 2 sztuki
seler 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kurczaka z kołdunami

Rosół:
Kurczaka gotować z wodą na małym ogniu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, pietruszkę i seler. Kiedy zacznie się gotować dodajemy kostki rosołowe i pieprz. Gotujemy niecałą godzinę na wolnym ogniu.

Kołduny:
Mąkę przesiać z solą, połączyć z kefirem. Wyrobić i rozwałkować ciasto.
Za pomocą foremki lub małej szklanki wykroić kółeczka.
Do miski przełożyć mięso, dodać startą na tarce cebulę i zgnieciony czosnek, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić.
Na każde kółeczko nałożyć ok. pół łyżeczki farszu, zlepić i uformować kołduny.

Kołduny gotujemy w rosole, przez 2 minuty od kiedy wypłyną.
Wykładamy kołduny na talerz, zalewamy rosołem, dodajemy pokrojone warzywa z rosołu i posypujemy natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 28.03.2013 09:31
super, podoba mi sie
leonowie 16.03.2013 19:14
pysznie i zdrowo:)
halina17 14.03.2013 12:52
Smaczny rosół na obiad.
Mati3 10.12.2012 09:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak