Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kurczaka z kołdunami
Kurczaka gotować z wodą na małym ogniu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, pietruszkę i seler. Kiedy zacznie się gotować dodajemy kostki rosołowe i pieprz. Gotujemy niecałą godzinę na wolnym ogniu.
Kołduny:
Mąkę przesiać z solą, połączyć z kefirem. Wyrobić i rozwałkować ciasto.
Za pomocą foremki lub małej szklanki wykroić kółeczka.
Do miski przełożyć mięso, dodać startą na tarce cebulę i zgnieciony czosnek, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić.
Na każde kółeczko nałożyć ok. pół łyżeczki farszu, zlepić i uformować kołduny.
Kołduny gotujemy w rosole, przez 2 minuty od kiedy wypłyną.
Wykładamy kołduny na talerz, zalewamy rosołem, dodajemy pokrojone warzywa z rosołu i posypujemy natką.