Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z szynką, ogórkiem i ricottą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda letnia 250 ml
mąka 500 g
pasta pomidorowa 500 g
oliwa 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
ser mozzarella 120 g
pomidor 250 g
ogórek 14 plasterków
ricotta 5 łyżeczek
pesto 2 łyżeczki
szynka 6 plasterków
drożdże suche 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką, ogórkiem i ricottą

(zmodyfikowany przepis Gordona Ramsaya)
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Rozpuść w wodzie drożdże i odstaw na 10 minut.Do mąki dodaję oliwę i energicznie wymieszaj. Dolej wodę z drożdżami. Wyrabiaj do czasu aż ciasto przestanie przyklejać się do miski. Uformuj z niego kulę i wstaw do miski (w ciepłe miejsce).
Na oliwie podsmaż czosnek. Po 30 sekundach dodaj pastę i przyprawy. Gotuj, aż pozostanie w rondelku połowa płynu. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj. Jedną przełóż na blaszkę, drugą - do lodówki. Na cieście rozłóż połowę składników - pokrojoną w plasterki mozzarellę, szynkę podzieloną na paski, pomidory pokrojone w ósemki. Na środku ułóż kółko z ogórka, na nim ułóż ricottę oraz pesto. Piecz 15 minut. Po wyjęciu zrób drugą pizzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klisza 06.02.2013 23:23
smacznie
Krzysiek3 04.02.2013 08:15
pysznie
TEtalicha 06.12.2012 14:59
bardzo ładnie wyglądają pomidory, ja jak piekę pizz jakoś tak naturalnie nie wyglądają..;[

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak