Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką, ogórkiem i ricottą
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Rozpuść w wodzie drożdże i odstaw na 10 minut.Do mąki dodaję oliwę i energicznie wymieszaj. Dolej wodę z drożdżami. Wyrabiaj do czasu aż ciasto przestanie przyklejać się do miski. Uformuj z niego kulę i wstaw do miski (w ciepłe miejsce).
Na oliwie podsmaż czosnek. Po 30 sekundach dodaj pastę i przyprawy. Gotuj, aż pozostanie w rondelku połowa płynu. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj. Jedną przełóż na blaszkę, drugą - do lodówki. Na cieście rozłóż połowę składników - pokrojoną w plasterki mozzarellę, szynkę podzieloną na paski, pomidory pokrojone w ósemki. Na środku ułóż kółko z ogórka, na nim ułóż ricottę oraz pesto. Piecz 15 minut. Po wyjęciu zrób drugą pizzę.